joi, 29 august 2019

Busuioaca de Bohotin, un vin rose cu un gust aparte


Daca vrei ceva deosebit pentru o cina romantica sau pentru un eveniment festiv, un vin rose este o alegere inspirata. Vinul rose este un vin cu aroma si gust delicate, este usor de asociat cu preparate deosebite si se potriveste de minune la orice masa unde invitatii isi doresc sa guste un vin original, atat ca aspect, cat si ca gust sau aroma. O varietate a vinului rose pe care o intalnim la noi in tara este vinul rose din Busuioaca de Bohotin. Vinurile se obtin din Busuioaca de Bohotin, un soi de vita de vie tipic romanesc, originar din localitatea Bohotin, Iasi, boabele de strugure sunt violet-roscate, de unde si culoarea emblematica a vinului obtinut. Busuioaca de Bohotin este unul dintre vinurile licoroase, are o corpolenta aparte, parfumul e unic, parca ai mirosi un trandafir de abia inflorit si un fir de busuioc verde, cu aroma intepatoare. Aroma este originala, caprifoi si piersici coapte, foarte suculente, combinatia de alcool si aciditate, zahar este desavarsita in fiecare pahar servit.
Aroma de migdale se combina cu gustul dulce pentru a oferi o experienta unica din toate punctele de vedere la fiecare inghititura. In tara avem soiul Busuioaca de Bohotin cultivat in Bohotin, in Husi, in Vaslui si Pietroasa, in Buzau, Tohani, Prahova. Doar cca 100 de ha sunt cultivate, asa ca vinul e foarte scump la vedere. 
Originea soiului este de fapt frantuzeasca, cel care s-a ocupat prima data de cultivarea Busuioacei de Bohotin a adus vita de vie din Franta. Busuioaca este vin complex, este demisec sau demidulce, este minunat pentru cina, dar si pentru o dimineata perfecta in compania persoanelor dragi. Tot ce inseamna plantari ulterioare poarta numele de clone, practic nu avem in viile romanilor obisnuiti soiul original, ci derivati.
Acum ca stii cate putin din istoria si din calitatile vinului Busuioaca de Bohotin, descopera aici un vin rose consacrat, la Crama Budureasca. E vorba de Bristena Busuioaca de Bohotin 2018, cu o culoare roz inchis si arome de dulceata de zmeura si capsuni, echilibru perfect intre zahar si aciditate. Vinul rose merge servit cu deserturi elegante, branzeturi, cu ciocolata, cu aperitive, inaintea meselor. Cei care descopera acest vin rose trebuie sa stie ca e vorba de un vin elegant, bine structurat, strugurii se fermenteaza la temperaturi scazute timp de aproape o luna, dupa care se sisteaza fermentatia pentru pastrarea zaharurilor acumulate in mod natural.
Crama Budureasca are cele mai noi echipamente de productie a vinurilor si metode standardizate pentru fiecare tip de vin, astfel incat in fiecare sticla aromele, culoarea si gustul sunt cele originale, specifice respectivului tip de vin. Vinurile rose din colectiile Budureasca sunt de calitate, se pot comanda usor si pot sta pe orice masa, alaturi de cele mai inspirate feluri de mancare sau deserturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu