luni, 13 mai 2019

Pot spune ca acesta este un tip de vin special


Vinul rosu, o alegere favorita a celor ce isi selecteaza cu grija tipul de bauturi pe care le consuma, este o varietate ale carei proprietati binefacatoare nu mai sunt de mult un secret. In ceea ce priveste proprietatile consumului moderat,  acesta se detaseaza de toate celelalte astfel de preparate, nu doar prin calitatile gustative, ci si prin efectele benefice pe termen lung care s-au observat la cei ce se bucura de el.

In consecinta, dintre toate bauturile cu un procent mai mic sau mai mare de alcool, vinul este singura varianta considerata a avea proprietati asupra sanatatii care sa justifice consumul zilnic. Acestea fiind spuse, sucul strugurilor rosii este considerat a fi mai benefic, datorita cantitatii de polifenoli si antioxidanti, substante recunoscute pentru efectele antiinflamatoare si chiar anticancerigene.

Compusi benefici

Desi calitatile gustative sunt intr-adevar principalul motiv pentru care consumul de vin rosu este atat de popular, efectele benefice asupra sanatatii pot fi cuantificate la randul lor. Prin urmare, daca ne referim la cel mai bun vin rosu, acesta este in ultima instanta o alegere personala, avand in vedere faptul ca toate prezinta acelasi nivel de substante benefice. In acest context, una dintre cele mai valoroase proprietati este fara indoiala capacitatea de a preveni formarea radicalilor liberi, data de polifenoli. Acestia actioneaza la nivel celular, avand actiune regenerativa asupra organismului. Tot in acest sens, substante precum flavonoidele si resveratrolul tin in frau procesele inflamatorii, fortificand sistemul imunitar.

Multiple avantaje pentru sanatate

Ca si efecte benefice, acestea sunt in mare masura secundare introducerii de antioxidanti in alimentatie. Un prim rezultat pozitiv este reprezentat de imbunatatirea calitatii somnului, aspect regulat de continutul de melatonina, ceea ce face consumul potrivit pentru orele mai tarzii. De asemenea, agentii vasodilatatori ce au ca efect de moment incalzirea extremitatilor si a tegumentelor actioneaza in timp la prevenirea aterosclerozei.

Nu in ultimul rand, actiunea de fluidizare a sangelui si de scadere a nivelului colesterolului rau duc la micsorarea considerabila a riscului de patologii cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala. Desi relativ neimportant din punct de vedere al caracteristicilor medicale, efectul afrodosiac poate fi considerat un bonus, in contextul in care cantitatile consumate raman in limitele admise.

Cum servim vinul rosu

In ceea ce priveste sugestiile de integrare in cadrul unei mese, preparatele ce contin carne rosie vor fi intotdeauna alegea ideala, motiv pentru care o mancare satioasa va fi bineinteles insotita de un vin rosu sec sau demisec. Pe langa sortimentul ales, temperatura de servire poate face o diferenta semnificativa. In acest context, desi recomandarea generala este de a ne orienta in functie de conditiile ambientale, cel mai bun vin rosu va fi calibrat in functie de continutul de zahar, astfel incat cele mai tari se vor opri la 19 grade iar cele usoare in jurul valorii de 10 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu