luni, 17 decembrie 2018

Azi am aflat multe lucruri noi


Vitamina B1, denumita si tiamina sau aneurina, datorita proprietatilor sale antinevritice, face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile B, si are un rol major in starea de bine, deopotriva fizica si psihica, a fiecaruia dintre noi. Desi fiecare dintre acestea are un scop major in echilibrul organsimului, cu manifestari evidente in cazul carentei, unul dintre cele mai importante lucruri despre vitamina B1 este implicarea acesteia in marea majoritate a functionarii organelor interne precum muschii, miocardul si chiar cele de la nivelul sistemului nervos si digestiv.

La nivel celular, aceasta are rol de coenzima in reactiile ce descompun glucidele si proteinele, pentru asigurarea unui metabolism optim. In ser, aceasta circula legata de o proteina numita albumina, fiind mai apoi preluata de globulele rosii,ajungand pana la nivel cerebral, unde este indispensabila in procesul de mielinizare al nervilor periferici.

Cele mai comune surse

Numita si vitamina bunei dispozitii, aceasta se gaseste in cantitati mari in alimente precum legumele uscate, fructele in coaja lemnoasa, cerealele, carnea de porc sau ficatul de vita. Un aspect ce trebuie luat totusi in consideratie on momentul prepararii termice a oricareia dintre surse este faptul ca vitamina B1 este instabila la temperaturi inalte, putand fi distrusa in cazul fierberii indelungate. Una din cele mai populare surse de consum in prezent este chiar drojdia de bere, consumata ca atare sau inclusa in suplimente alimentare. In ceea ce priveste doza zilnica estimata, aceasta se mareste odata cu nevoile organsimului in crestere, atingand valoarea cea mai ridicata la femeile insarcinate sau care alapteaza.

Deficitul de vitamina B1

In cazul unei carente, se poate observa diminuarea poftei de mancare ce poate duce pana la anorexie. Un alt set de manifestari nespecifice poate consta in iritabilitate, furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare, scaderea concentratiei si memorie deficitara precum si astenie sau chiar depresie. Simptomele deficitului se extind si la nivelul functionarii aparatului digestiv, carenta manifestandu-se prin dureri gastrice, constipatie, striuri sangvinolente in urina. Un deficit marcat exista si in cazul copiilor hraniti exclusiv la san, fara a se incepe diversificarea la momentul recomandat de medicul pediatru.

In afara de manifestarile mai sus descrise, vitamina B1 are un rol esential atat in preventia cat si in tratamentul anumitor boli precum boala Alzheimer si boala Crohn, depresia, alcoolismul, insuficienta cardiaca congestiva sau scleroza in placi.

Excesul de vitamina B1

Dat fiind faptul ca face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile, orice posibil exces este reglat si eliminat din organism prin urina, astfel incat cazurile de manifestari adverse asociate supradozarii nu au fost raportate pana la data curenta. Totusi, spre deosebire de dozele administrate pe cale orala, in cazul unei doze prea mari administrate injectabil pot aparea fenomene alergice la persoanele cunoscute cu un istoric de reactii anafilactice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu